2020. jún 17.

Miért lenne kutya 2pac?- Lmen Prala új dalát elemezzük

írta: huwriter
Miért lenne kutya 2pac?- Lmen Prala új dalát elemezzük

 

Lmen Prala ma már egyértelműen a hazai trap világ egyik legismertebb alakja, ki számtalan fiatal kedvenc előadója és példaképe. Azonban új száma, az Oké, boomer még hallgatói körében is felháborodást keltett. Azért, hogy megértsük felháborodás okát, muszáj lesz lesz a dalt meghallgatni és szövegét értelmezni. Nem lesz könnyű.

Először kezdjük a látvánnyal, magával a klippel. Mindenképp szimpatikus dolog, hogy nem egy luxusautóval érkezik a repper, hanem egy hatalmas helikopterrel. A helikopter egy kosárpályára száll, ahol az egész klip játszódik. A videóban a színek  eléggé paszolnak egymáshoz és a már kapható új dizájnnal ellátott Haniny-s pulcsi is látható Pralán, ami egyébként nagyon  jól néz ki. Ugrálások, kisebb gang és persze a két featelő, Kondor és Figura is jelen van. Akiknek szövegével nem igen foglalkoznék, mert mindkettő elég gyengére sikeredett. Tehát a klip egy teljesen átlagos lett, a helyszín jól lett választva. Ha pontozni kéne a látványt, akkor: 10\6 .

Jöjjön akkor a dalszöveg. Ezzel a két sorral indítja Prala a verzét és önmagában a dalt is: YÉ EZ NEM BOOMBAP YÉ EZ AZ ÚJ RAP. Ezzel megtudjuk, hogy nem boombap-ről van szó, ha bárkinek is kételye támadt volna. S miután megtudtuk, hogy ez a dal mi Nem, utána megtudjuk, hogy ez az új rapforma, akármi is ez. Ehhez a kezdéshez csak annyi még, hogy kissé érdekes, hogy mennyire kiemeli azt, hogy mit NEM képvisel és bár a téma a régi iskola fikázása, nem magával és a stílusával foglalkozik, hanem inkább erőt szeretne fitoktatni.  A következő sor amit mindenképp kiemelnék az ez: A KUTYA NEVE TUPAC A KEDVENC CSAPATA A GANG STARR A MUNKAHELYE WU-TANG A KÖZÉPSŐ NEVE WEST SIDE.  Akárhogy is csúrjuk csavarjuk, ha mindentől eltekintünk akkor is elég erős oltás. Egy olyan emberre mondani, hogy kutya,aki a rap, mint zeneműfaj vagy, mint kultúra megteremtője, azért az nem a hatalmas tiszteletre vall. S emellett egy halott emberről is van szó, bár kétlem, hogy erre válaszolt volna. Igen, 2pac gangsta volt, az egyik legnagyobb, de  persze nagy hiba lenne, ha nem próbálnák a sorok mögé látni. Olyan személyekre gondolhatott jobb esetben és nem 2pac gyalázása volt a célja Pralának, akik hatalmas régi sulis fanok, mc-k, amit teljesen hiteltelenül képviselnek. Magukat gengszternek képzelik, de valóságban meg sem közelítik őket. Önmagában érthető a dolog, de az általánosítás, hogy minden oldschool hallgató így gondolkodik nagyon jelen van és az félreérthető 2pac kutya jelző, ami persze gyalázatos, de egy legendát hasonlítani bármilyen céllal is elkeserítő.  

Önmagában a dalszöveg ércelődő és azt kell mondjam semmi komoly témája nincs. A rap része az is, hogy elmondjuk mi mennyire jobbak vagyunk, mint ti, de ,hogy valaki folyton csak ilyet mutat...Lmen Prala × Figura × Kondor - Oké, boomer (Dalszöveg) - YouTube

Szólj hozzá